Het BOSch

Location: 's-Hertogenbosch, The Netherlands

Program: Pavilion, Public Space, Architecture, Urban Landscaping, Temporary Installation, Urban Design

Client: Bosch Architectuur Initiatief 

Area: 1400 m2

Year: 2019 

Status: Competition

Team: Cecilia Dobos 

Paviljoen Het BOSch is een interactieve, dynamische en tijdelijke ontmoetingsplek. Het is een plek voor duurzame ervaringen; een ruimte om samen te komen, verhalen te vertellen en om te luisteren.

 

Diversiteit

Het paviljoen wordt gevormd door twee elementen; een luifel op kolommen omsluit een groene stadstuin. De kolommen rondom deze tuin zijn geplaatst in een onregelmatig ritme. De ‘buitenwand’ van vrij geplaatste kolommen creëert een open plek die mensen uitnodigt om even de rust op te zoeken, een expositie te bezichtigen of andere bezoekers, studenten, kantoormedewerkers en inwoners te ontmoeten.

Het grid van kolommen geeft een flexibel, aanpasbaar en opvallend ontwerp. Het BOSch paviljoen is een plaats voor ervaringen; een ruimte voor verbinding, plezier en vrijheid door te leren, spelen en experimenteren.

Tegelijkertijd creëert het paviloen een overdekte openbare ruimte met een tuin die bijdraagt aan de ecologische waarde van het stadscentrum. Waar bezoekers verbinding maken met elkaar en met de natuur. De centrale tuin van het paviljoen kan ook zelfstandig functioneren na eventuele verplaatsing of demontage van rest van het paviljoen.

 

Dynamische plek in de stad

Het paviljoen is ontworpen binnen de stedelijke dynamiek van de context. Door zijn openheid en transparantie is het van alle kanten aantrekkelijk en benaderbaar. De doorlopende bestrating maakt dat de grens tussen het paviljoen en de omgeving verdwijnt. Je kunt even door het paviljoen dwalen terwijl je het plein oversteekt of juist even de rust in de tuin opzoeken.

De tuin zorgt niet alleen voor een fijne plek voor mensen maar is ook een habitat voor vogels en insecten en draagt daarmee bij aan een meer divers ecosysteem in de omgeving.

Concept

Hoftypologie als een “urban hub”

Transparantie, doorwaadbaar, flexibiliteit

Clusters van persoonlijke ontmoetingen en evenementen

Flexibiliteit in de tentoonstellingen

Tijdelijke regenschermen voor bescherming van tentoonstellingen

Het paviljoen zonder tentoonstelling
Het paviljoen met tentoonstelling

Circulair en duurzaam

Hergebruik: Het paviljoen bestaat grotendeels uit circulaire materialen die door de eenvoudige constructie samengesteld kunnen worden. De kolommen worden gevormd door hergebruikte en herkenbare materialen zoals lantaarnpalen en straat- en verkeersborden. De dakplaten zijn geconstrueerd uit hergebruikte metalen platen, afkomstig uit de scheepsbouwindustrie.

Duurzaam materiaal: Het staal uit het paviljoen is tweedehands en kan ook na demontage van het paviljoen weer een nieuw leven krijgen.

Flexibiliteit: Door de kolommen op variabele afstanden van elkaar te plaatsen (net als in een echt bos) onstaan kleine en grote ruimtes die voor verschillende manieren van tentoonstellen geschikt zijn. Door het plaatsen van (transparante) schermen kan een tentoonstelling verder ingericht en beschermd worden.

De voormalige lantaarnpalen geven ook de mogelijkheid om de palen wederom aan te sluiten op het net. Voor verlichting maar ook met kleine interactieve panelen die meer vertellen over de plek, een evenement of ‘virtual reality’ verbindingen met andere locaties.

Waterretentie: Via het dak van het paviljoen wordt regenwater opgevangen en vervolgens opgeslagen in grindkoffers. Hiermee wordt de riolering ontlast en kan de stadstuin grotendeels autonoom in water voorzien.

Expensieregeling
De vrije lay-out van kolommen zorgt voor flexibiliteit om de ruimte te vergroten. De rechte buitenrand van het dak maakt het mogelijk om het paviljoen verder uit te breiden. terwijl de gekromde lijn van het dak aan de binnenzijde de tuin versterkt en inkaderd. 

Duurzaamheid
De voegen van het dak verzamelen regenwater. Via specifieke kolommen wordt het water naar de waterretentietuin geleidt en gebruikt voor de beplanting.

Flexibiliteit
De flexibele opzet van het paviljoen maakt allerlei evenementen, tentoonstellingen, bijeenkomsten mogelijk. Zo kunnen er bijvoorbeeld schermen tussen de kolommen geplaatst worden ter bescherming.

Circulariteit
Het paviljoen is samengesteld uit hergebruikte materialen zoals lantaarnpalen en palen van vlagen. 

Studio CLAUD